Vanaf 2030 mogen er geen woningen meer worden verhuurd met energielabel E of slechter. Dat heeft minister De Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening bekendgemaakt.
De regel gaat gelden voor zowel particuliere als sociale huurwoningen. Eerder werd al met woningcorporaties afgesproken dat zij vanaf 2028 deze slecht geïsoleerde woningen zouden uitfaseren. Nieuw is dat het ook wettelijk verplicht wordt en het ook gaat gelden voor particuliere verhuurders. Er wordt een uitzondering gemaakt voor huurwoningen met een monumentenstatus.
Het besluit is onderdeel van een groter pakket aan verduurzamingsplannen dat De Jonge presenteerde. Het doel van de nieuwe plannen is het versnellen van de verduurzaming. Een duurzame woning moet voor iedereen betaalbaar worden, aldus De Jonge. In de plannen is onder meer ook opgenomen dat een hybride warmtepomp vanaf 2026 de standaard wordt voor het verwarmen van woningen.
Hoe deze verduurzaming betaald gaat worden, is nog niet precies uitgewerkt. Volgens de minister moet onder meer de geplande afschaffing van de verhuurderheffing verhuurders ruimte geven om te investeren in isolatie van hun woning(bestand). Voor kleinere – private – verhuurders is er een subsidiepot geopend. Daarvoor is tot 2025 ongeveer € 120 miljoen beschikbaar.
Er zijn in Nederland nog 580.000 huurwoningen met energielabel E, F of G.