FAQ

Een energielabel laat zien hoe energiezuinig een woning is. Woningen met energielabel A++++ zijn het energiezuinigst, de minst zuinige woningen krijgen energielabel G. Verder is het theoretische energieverbruik in kWh per m² te zien en het aandeel hernieuwbare energie. Op het label is te zien welke energiebesparende maatregelen er nog mogelijk zijn.

Het energielabel komt voort uit de Europese klimaatdoelstellingen en is onderdeel van het Energieakkoord. Hiermee voldoet Nederland aan de EPDB (Energy Performance of Buildings Directive), de Europese richtlijn voor de bepaling van de energieprestatie van gebouwen. Het doel is om de energieprestatie van gebouwen te verbeteren om zo de CO2-uitstoot terug te dringen.

Bij verkoop of verhuur van jouw woning heb je verplicht een energielabel nodig. Dit geldt ook als je een huis laat bouwen. Heb je bij verkoop of verhuur geen energielabel? Dan kan je een boete krijgen.

Een energielabel laat zien hoe energiezuinig een woning is. Een energiezuinige woning heeft minder energiekosten en biedt meer comfort. Koopwoningen met een groen energielabel worden daarom sneller verkocht en voor een gemiddeld hogere prijs, dan woningen met een rood label.

Het energielabel telt bovendien mee in de maximale huurprijs bij gereguleerde huurwoningen. Zodoende kan je een hogere huurprijs vragen voor een woning met een beter energielabel. Het kan aantrekkelijk zijn om jouw bestaande energielabel te vernieuwen. Bijvoorbeeld omdat je je huis energiezuiniger hebt gemaakt. Het energielabel blijft 10 jaar geldig.

Naast de energieprestatie-indicator (de labelletter) staan op het afschrift van het energielabel ook adviezen voor mogelijke energiebesparende maatregelen voor het desbetreffende woningtype. Bij deze maatregelen staan bovendien de indicatieve kosten en baten vermeld. Het nemen van maatregelen draagt bij aan een comfortabele en energiezuinige woning.

Bij woningen tot en met bouwjaar 2020 volstaat een basislabel. Voor nieuw te bouwen woningen, omgevingsvergunningen en opleveringen van woningen vanaf 2021 is een label nodig dat is berekend volgens de detailmethode. Neem voor vragen hierover of voor een offerte contact op met info@energiehulst.

Energielabels in de detailmethodiek worden vaak opgesteld in opdracht van ontwikkelaars of architecten.

Voor het opstellen van een energielabel komt een gediplomeerde energielabel-adviseur bij je langs. De adviseur bepaalt in één tot anderhalf uur de energieprestatie van jouw woning. Dit gebeurt aan de hand van meer dan 150 unieke kenmerken, waaronder:

  • algemene kenmerken zoals de afmetingen, het bouwjaar en het woningtype;
  • de vierkante meters vloer-, dak- en gevel;
  • de isolatie van het dak, de muren, de vloer en het type beglazing;
  • de aanwezige installaties voor verwarming, warm-water, ventilatie, koeling en zonnepanelen.

De energielabel-adviseur bepaalt dan het standaard energieverbruik in kWh per m² en aandeel hernieuwbare energie het energielabel. Hoe lager het verbruik in kWh per m² en hoe hoger het aandeel hernieuwbare energie, hoe zuiniger de woning en hoe beter het energielabel.

In de landelijke energielabel database van de Rijksoverheid EP-online kan je controleren of jouw woning al een geldig energielabel heeft. Alleen definitief geregistreerde energielabels zijn terug te vinden in deze database. Bovendien kunt u zien tot wanneer het label geldig is. Let op vul uw Postcode en Huisnummer in in de zoekbalk van de database.

Een energielabel aanvragen kan snel en eenvoudig via het aanvraagformulier. Daarna nemen wij contact met u op om een afspraak te maken voor de inspectie. Indien u telefonisch contact met ons opneemt dan bellen we u dezelfde (werk)dag terug. Houdt uw postcode en huisnummer bij de hand.

Wij maken binnen 24 uur met u een afspraak voor de woningopname. Na de opname stelt Erkend-Energielabel het rapport op en registreert het energielabel bij de registratie database. Standaard streven wij ernaar om binnen 5 dagen na bezoek ter plaatse het digitale energielabel en de factuur aan te leveren.

De prijs voor een energielabel voor een woning is afhankelijk van diverse factoren die sterk samenhangen met complexiteit en inspectietijd. Wat hierbij onder andere meespeelt is het volgende:

  • Het type van de woning: een energielabel voor een appartement is over het algemeen goedkoper dan voor een vrijstaande woning.
  • Het woonoppervlak: hoe groter de woning, hoe duurder vervolgens het energielabel is.
  • De berekeningsmethodiek van het label: een energielabel in de basismethode is voordeliger zijn dan een energielabel dat wordt opgesteld met de detailmethode.

Ja, u kunt bijvoorbeeld met uw VVE of met uw buren meerdere labels aanvragen. Dan krijgt u een interessante korting.

De duur van de inspectie is afhankelijk van de grootte van het pand en of er tekeningen aanwezig zijn. Reken op minimaal 1 à 1,5 uur.

Het is fijn als er iemand aanwezig is. De duur van de inspectie is afhankelijk van de grootte van het pand en van het feit of er tekeningen aanwezig zijn. Reken op 1 à 1,5 uur.

Het gebruiksoppervlak van een woning en de isolatie zijn belangrijke factoren in het bepalen van het energielabel. Als er geen tekeningen zijn dan worden deze waarden door ons gemeten, maar deze inmetingen kosten veel tijd. Vaak is er (nog) een tekening aanwezig van de koop of bouw. Wij maken daar graag een kopie/foto van.

In verband met de grote drukte zijn wij genoodzaakt ons werkgebied te verkleinen naar circa 100 km rondom Hulst.