Bij verkoop of verhuur van jouw woning heb je verplicht een energielabel nodig. Dit geldt ook als je een huis laat bouwen. Heb je bij verkoop of verhuur geen energielabel? Dan kan je een boete krijgen.
Een energielabel laat zien hoe energiezuinig een woning is. Een energiezuinige woning heeft minder energiekosten en biedt meer comfort. Koopwoningen met een groen energielabel worden daarom sneller verkocht en voor een gemiddeld hogere prijs, dan woningen met een rood label.
Het energielabel telt bovendien mee in de maximale huurprijs bij gereguleerde huurwoningen. Zodoende kan je een hogere huurprijs vragen voor een woning met een beter energielabel. Het kan aantrekkelijk zijn om jouw bestaande energielabel te vernieuwen. Bijvoorbeeld omdat je je huis energiezuiniger hebt gemaakt. Het energielabel blijft 10 jaar geldig.
Naast de energieprestatie-indicator (de labelletter) staan op het afschrift van het energielabel ook adviezen voor mogelijke energiebesparende maatregelen voor het desbetreffende woningtype. Bij deze maatregelen staan bovendien de indicatieve kosten en baten vermeld. Het nemen van maatregelen draagt bij aan een comfortabele en energiezuinige woning.
Bij woningen tot en met bouwjaar 2020 volstaat een basislabel. Voor nieuw te bouwen woningen, omgevingsvergunningen en opleveringen van woningen vanaf 2021 is een label nodig dat is berekend volgens de detailmethode. Neem voor vragen hierover of voor een offerte contact op met info@energiehulst.
Energielabels in de detailmethodiek worden vaak opgesteld in opdracht van ontwikkelaars of architecten.